.

.

EQUALITY

EQUALITY

Wednesday 3 February 2016

S/he`s Equal in Europe – schimb de profesori și elevi de la Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” în Spania

Proiectele Erasmus oferă o generoasă posibilitate pe plan european, atât profesorilor, elevilor, părinților, instituțiilor școlare cât și comunității, în cunoașterea culturii, tradițiilor țărilor participante. Ca cetățeni europeni, putem dezvolta o Europă mai bună, cunoscându-ne unii pe ceilalți.
În acest context, Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” Brad, a participat la a doua întâlnire de lucru din cadrul proiectului S/He`s Equal in Europe, între 25-30 ianuarie, la C.E.I.P. Gines Morata, în Almeria, Spania.
Evenimentul a inclus activități de formare, învățare, predare, schimb de experiență între elevi pe tema coeducației și a interculturalității. Au participat 25 de profesori din Turcia, Grecia, Bulgaria, Italia, Portugalia, Polonia, Finlanda, România fiind reprezentată de prof. Groza Giorgia, prof. Țendea Florina și prof. Beciu Adina. Unele țări au implicat și elevi în acest proiect, din școala noastră au participat elevi activi și merituoși: Tarod Alexandra, Albulescu Robert, Tutunaru Oana, Manițiu-Filip Victor.
            Deschiderea evenimentului a debutat cu primirea participanților de către partenerii spanioli și găzduirea elevilor în familiile unor elevi de la CEIP Gines Morata, Almeria. La festivitatea de dechidere au fost prezenti reperezentanți ai ministerului educației, viceprimarul orașului care au adresat urări de bun venit participanților și felicitări echipei de management a CEIP Gines Morata.
Organizatorii au reușit să împletească în mod armonios, pe parcursul celor cinci zile ale evnimentului, activitățile de învățare pentru elevi și profesori, cursurile de formare și evenimnetele interculturale. Am avut ocazia să asistăm la secvențe de lecții în limba engleză, ce au avut ca scop promovarea egalității de gen. O abordare interesantă a acestui obiectiv a fost lecția „Cinderella who doesn`t want to eat quails”, fiind susținută ideea frumuseții interioare și puterea de a decide ce e mai bine pentru propria persoană. Elevii au participat la o oră de curs ICT, în cadrul căreia s-a dat startul pentru ping-pong story, o poveste creată de ei ce se va contura de-a lungul desfășurării proiectului. Un real câștig intrecultural și lingvistic pentru elevi l-a constituit participarea efectivă a acestora, la cursurile școlare și vizitele comune, alături de colegii lor spanioli.
Pentru profesori s-au oragnizat cursuri de formare care au vizat îmbunătățirea tehnicilor de predare și cunoaștere a elevilor, precum și folosirea ICT în promovarea egalității de gen. Cursurile au fost susținute de prof. Rocio Rentero, prof. Maria del Mar Jurado Gonzales și Andres Egea.
Partenerii imlicați în proiect au participat la activități de predare, delegația română a asistat la două lecții interactive cu preșcolari în vârstă de cinci ani, în care s-au completat fișe cu simbolurile României, s-a cânta și s-a jucat hora, s-au oferit obiecte simbolice create de elevii români. S-au vizitat și două clase cu elevi de 6 ani, care au adresat diferite întrebări despre țara noastră.
Evenimentele interculturale propuse de oragnizatori au reunit profesorii și elevii din țările participante. Prima vizită a fost la Castelul Alcazaba, a doua fortăreață ca mărime din Granada ce datează din secolul al IX-lea și a fost ridicată de califul Abderraman III de Cordoba, cucerită în secolul al XV-lea de către creștini. Aici, elevii au luat parte la lecții de istorie vie legate de castelul Alcazaba și despre evoluția localității Almeria de-a lungul timpului. Vizita de la Cabo da Gata, rezervație naturală ce adăpostește păsări flamingo și plante unice în lume, a fost un alt moment deosebit în programul nostru. Acest loc se află pe malul Mării Mediterane și este renumită  pentru satul de pescari conservat și pentru protejarea ariei pedoclimatice și a florei și faunei marine. Au putut fi observate exploatările de sare marină, obținută prin procedee tradiționale pentru a proteja mediul.
Trebuie apreciată atenția deosebită pe care oragnizatorii au acordat-o organizării spectacolului de flamenco, moment în care am simțit cu toții ospitalitatea specifică spaniolilor, precum și frumusețea unui astfel de moment.
Activitățile interculturale au continuat cu vizitarea studiourilor Western Fort Bravo unde s-au turnat filme precum „Toro”, „800 Balas”, „Indiana Jones”. Vizitatorii au avut parte de surprize inedite: spectacol live - scene de film western, plimbare cu șareta, vizitarea unui muzeu cu trăsuri si obiecte de recuzită. Explorarea peșterii „Sorbas” a constituit o adevărată aventură și un bun prilej de a demonstra că indifernt de obstacole, fetele și băieții reușesc să-și depășască temerile și să fie învingători.

Echipa Erasmus + Romania


No comments:

Post a Comment